Wat hebben AI en de Tamagotchi met elkaar gemeen? Verslag GPTx event

ChatGPT, Midjourney, Firefly, Jasper, DALL-E, GoogleLab. Generative AI, oftewel de vorm van kunstmatige intelligentie waarbij een systeem op verzoek teksten, beelden of geluid produceert, is in een mum van tijd een game changer geworden. Tijdens het event GPTx leerden Wout en Marsjanne over de toepassingen, risico’s en voordelen. De vele tips roepen bij hen herinneringen op aan hun jeugd, en de opkomst van de Tamagotchi. Wat heeft dit eivormige virtuele huisdiertje van plastic gemeen met AI?

De ideeën en gedachten over AI lopen sterk uiteen op het event, een voelbaar contrast wat vergelijkbaar is in de discussie die nu speelt in de maatschappij. Want AI kan leiden tot biases en discriminatie, ongelijkheid en andere nare bijwerkingen. Maar het kan ook een versnelling creëren, de productiviteit verhogen en de transitie die juist nodig is in verschillende sectoren ondersteunen.

‘Praat ertegen als een baby’

De verandering is door ChatGPT nu al dagelijks voelbaar, gemakkelijk inzetbaar en ermee experimenteren is voor iedereen mogelijk. De tips vliegen om onze oren tijdens het event:

‘Maak je vraag zo specifiek mogelijk. Praat ertegen als een baby, gebruik heldere taal, vermijd complexe woorden en maak korte zinnen. Sluit je ogen voordat je je vingers over het toetsenbord laat gaan. Fluister ertegen.’

De vele tips roepen herinneringen aan onze jeugd op, en de opkomst van de Tamagotchi. Het eivormige virtuele huisdiertje van plastic moest je verzorgen, eten geven, en discipline bijbrengen. De wijze waarop je dat doet wordt tegenwoordig prompting genoemd en is de belangrijkste succesfactor voor het toepassen van Generative AI.

Het ‘voeden’ van de AI-tool werkt als volgt:

  • ‘Creëer een beeld van wandelende Tamagotchi in een Ajax shirt’ (tekst-to-image AI-tool zoals Midjourney).
  • ‘Gebruik de volgende functieomschrijving en cv om een sollicitatiebrief te schrijven’ (tekst-to-tekst AI-tool zoals ChatGPT)

Walking Tamagotchi wearing Ajax

Voorbeelden van nuttige toepassingen

Hedendaagse toepassingen zijn natuurlijk vele malen beter en nuttiger dan de eenvoudige voorbeelden zoals hierboven geschetst. Verschillende (Nederlandse) softwarebedrijven benutten Generative AI en werken aan oplossingen die er echt toe doen. Enkele voorbeelden:

  • Binnen de gezondheidszorg gebruikt WSK Medical een algoritme dat meekijkt in endoscopisch onderzoek om kanker te detecteren en te classificeren;
  • In de woningmarkt wordt Generative AI door Clappform gebruikt om de woonomgeving te scannen (bijvoorbeeld door bronnen te gebruiken als Tripadvisor beoordelingen of de m2 groenvoorziening van de wijk) en als voorspellende waarden te gebruiken voor woonwensen en de waardering van vastgoed;
  • Ook binnen onderwijs zijn verschillende AI-experimenten, waarbij docenten gemakkelijker lesstof kunnen creëren, studenten automatisch feedback krijgen of meer gepersonaliseerd onderwijs doordat AI in kaart brengt welke kennis de leerlingen al hebben en waar ze juist hulp bij nodig hebben.

Kritisch noot

Mogelijk zal het gebruik van Generative AI in de nabije toekomst ook een aardverschuiving betekenen in negatieve zin. Toepassingen die bedacht worden waarmee tekst en beelden gemanipuleerd worden of waarbij identiteitsfraude zal plaatsvinden, maken dat de ontwikkelingen altijd nauwlettend en kritisch bekeken zullen moeten worden.

AI verzorgen

Even tot hier scheen er afgelopen weekend ook een mooi daglicht op, en wat onze Tamagotchi betreft… die kon de eigenaar ‘roepen’ als hij iets nodig had. De Tamagotchi werd ouder en volwassen, zoals ook Generative AI continue zal blijven ontwikkelen. Alleen op welke wijze is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de verzorging die wij eraan geven.

Je zou bijna heimwee krijgen naar dat virtuele huisdiertje.

Meer weten over hoe wij organisaties helpen met innoveren? Neem contact op met Marsjanne of Wout

Marsjanne Damen

Marsjanne Damen

+31(0) 6 2223 8180

Meer lezen

Menu