Podcast ‘Anders kijken en organiseren’

In de podcastserie ‘Anders kijken en organiseren’ gaan Rik Spann en Cor Broekhuizen met elkaar én met gasten in gesprek over een meer holistische manier van kijken naar organisaties om vervolgens met elkaar te verkennen of en hoe dat consequenties heeft voor hoe we ons organiseren. Zij doen dit door met elkaar te improviseren. Te jammen!

Episode 1 – Metaforen

In de eerste episode gaan Rik en Cor, al jammend en improviserend, met elkaar in gesprek over de kracht van het gebruik van metaforen. Digitaal en analoog, jazz, blues, klassiek, de machine metafoor van Taylor, Laloux met zijn cyane organisaties etc. Kom je mee jammen?

Episode 2 – Kennis & creativiteit

In de tweede episode gaan Rik en Cor in op innovatie, creatieve processen en de betekenis daarin van kennis en leren. Wat is kennis eigenlijk? En hoe leren wij? In teams, individueel? Veel luisterplezier!

Episode 3 – Irrationaliteit in organisaties

In de derde episode gaan Rik en Cor in op irrationaliteit in organisaties en waarom inzicht daarin belangrijk is bij het vormgeven van veranderingen. Let’s rock n roll.

Episode 4 – Van strategie naar teamdoelen

De 4e episode heeft we 2 gasten: Migiel Gloudemans en Jaap Jacobi. Rik en Cor gaan samen met hen in gesprek over de vraag hoe je nu de strategie van de organisatie vertaalt naar de backlog van zelforganiserende teams. Hoe doe je dat? Wat zijn de do’s en don’ts? Welke muziek hoor je daarbij.

Episode 5 – Het einde van de IT afdeling

In de 5e episode gaan Rik en Cor, wederom samen met Migiel Gloudemans en Jaap jacobi, in gesprek over de subtitel van het boek “Anders Kijken & Organiseren” namelijk: Het einde van de IT Afdeling. Is dat einde in zicht? Welke rol speelt socialisatie en het delen van impliciete kennis daarbij? Gaat het überhaupt ooit gebeuren.

Episode 6 – Ego-less Leadership

Rik en Cor hebben in episode 6 ook weer 2 gasten, namelijk Nicolette Kat van Kat Consult en Annelien de Ruijter van bureau Wielinq. Met hen gaan zij in gesprek over ‘ego-less-management’. Wat is dat? Wat is een ego? Waarom is dit inzicht relevant in het kader van zelforganiserende teams? Let’s go!

Episode 7 – De menselijke factor in digitale transformatie

In deze laatste episode gaan Rik en Cor in op de betekenis van de menselijke factor in digitale transformatie. Is deze belangrijk en waarom? Hoe geef je daar dan goed invulling aan? Ook nu gaan zij hierover in gesprek met Annelien de Ruijter en Nicolette Kat. Daar gaan we!

Alle afleveringen zijn opgenomen in de studio van Jordi Langelaan, Barn in the Meadows.

Boek 'Anders kijken en organiseren'Over het boek

Waarom is het opleveren van een software / IT project zoveel onvoorspelbaarder dan bijvoorbeeld het opleveren van een huis?

Je kan er een boek over schrijven. En dat heb ik dan ook maar eens gedaan. Over hoe gek en ineffectief het eigenlijk is als we een Tayloriaanse benadering (mens/machine metafoor) blijven gebruiken in de besturing van IT zonder dat we het beseffen. Welke rol impliciete kennis, creativiteit, serendepity en leren speelt in softwareontwikkeling. Over irrationaliteit in organisaties en waarom het belangrijk is dat te onderkennen. Hoe andere metaforen je kunnen helpen bij Anders Organiseren door Anders te Kijken. En nog veel meer.

Bestellen of meer informatie >

Meer weten over anders kijken en organiseren? Neem gerust contact met ons op.

Rik Spann

Meer lezen

Menu