contact | miloujansen@wielinq.nl | 0307670556
contact | miloujansen@wielinq.nl | +31 (0)30 767 0556

Cashloos betalen in de bus mede mogelijk gemaakt door Wielinq

Cashloos betalen in de bus mede mogelijk gemaakt door Wielinq
14 oktober 2016 Milou Jansen

Vanaf 29 september kan je in de bussen van lijn 33 in Amsterdam Noord een kaartje kopen met je pinpas. Het is een belangrijke eerste stap om de gekozen oplossing in de praktijk te testen. Ruud Vermeulen van Wielinq is als programmamanager verantwoordelijk voor het programma Veilig Betalen wat er uiteindelijk voor moet zorgen dat in 2017 het cash van de bussen en trams van GVB verdwijnt. Naast de introductie van het pinbetalen met bankpas of creditcard als alternatief voor cash omvat het programma ook een omvangrijke campagne om reizigers vooraf een kaartje te laten kopen, het verplaatsen van diverse kaartverkoopautomaten en het ontwikkelen van een oplossing voor mensen die regelmatig met het openbaar vervoer reizen maar niet beschikken over een bankpas.

Lees hieronder het artikel van AT5

Buschauffeurs blij met cashloos betalen
Sinds begin dit jaar kampt het GVB met meerdere overvallen op buschauffeurs, en dat gebeurt met name in Noord. Met cashloos betalen hoopt het vervoersbedrijf deze reeks gewelddadige overvallen een halt toe te roepen.

Lees ook: GVB is overvallen spuugzat: ‘Iedereen is er kapot van, dit kan niet’

Impact
Buschauffeur Ronald Goos is heel tevreden over de komst van de pinautomaten. ‘We zijn zo blij met dat cashloos betalen. Die overvallen hebben gewoon heel veel impact. Als ik in die huisjes zit met de chauffeurs dan zeggen we: we rijden ’s avonds ergens naar toe en daar staat dan iemand die wij verdacht vinden, dan voel je je toch onzeker. Maar je moet toch stoppen want je bent een bus en je wilt toch iedereen vervoeren. Dat gaan we toch een stuk minder krijgen omdat je gewoon geen cash geld meer op de bus hebt.’

Lees ook: Opnieuw buschauffeur overvallen met vuurwapen

Toeristen
Het vervoersbedrijf streeft er naar om contant betalen in het OV in de toekomst helemaal af te schaffen. Om er voor te zorgen dat het nieuwe pingemak niet leidt tot een toename van de kaartverkoop in de bus, is het alleen mogelijk om een duurdere 1-uurs of nachtbuskaart te kopen. Eric Bosman van het GVB: ‘Voorlopig kan er nog met cash betaald worden in de bus, maar dat hebben we natuurlijk liever niet. We zetten flink in op de verkoop van kaartjes bijvoorbeeld in hotels en ook op Schiphol, zodat toeristen die vaak nog contant betalen van te voren al een kaartje hebben.’
De bedoeling is dat eind volgend jaar alle 200 bussen en 200 trams zijn uitgerust met een pinautomaat. Tot die tijd blijft het mogelijk om ook met cash een kaartje te kopen.